Ayağımızın baş parmağının çeşitli sebeplerle (genetik, dar ayakkabı, topuklu ayakkabı vs.) yamulmasına "hallux valgus" denir. Bu rahatsızlıkta tahrişten dolayı, parmağın kenarında kemik çıkıntı (bazen ceviz büyüklüğünde olabilir) oluşur, eklem kıkırdaklarında aşınmalar, eklem kılıfında sertleşmeler, tendonlarda tahriş, eklem çevresi kaslarda gerginlik oluşur. Hastalar şekil bozukluğundan, ağrıdan ve ayakkabı giyememekten şikayetçidirler.
Bu rahatsızlığın erken aşamaları için, birçok hekim sadece parmak arası makara, gece ateli ve ilaç önermektedir. İleri aşamalarda cerrahi uygulanmaktadır. Bu cerrahi için hastalar, hastaneye yatırılmaktadır, ameliyathanede anestezi verilerek işlem yapılmaktadır. Bu ameliyatta anestezi riskleri yaşanmakta, parmak kemikleri kesilmekte, yönleri anatomik olmayacak şekilde değiştirilmekte ve platinler (tel, vida, plak vs.) takılmaktadır. Ameliyattan sonra, hastalar 2-3 ay özel yaptırılan ayakkabılarla ve zorlukla gezmektedir, kemikte kaynamama ve enfeksiyon riski vardır, şikayetler tam geçmez ve birkaç yıl sonra nüks edebilir çünkü eklemle ilgili tedavi yapılmamaktadır.
Bu rahatsızlık için tedavi:
1) Erken aşamalarda basit enjeksiyonlar ve kesi yapmadan yapılan uygulamalar ile sorun çözülür.
2) İlerlemiş durumlarda basit uyuşturmayla, hastane yatışı olmadan, yaklaşık 1 saatlik uygulamayla; kemik çıkıntının alınması, eklem kıkırdaklarına uygulanan tedavi, gergin kasların gevşetilmesi, tendonların ve eklem kılıfının tedavisi yeterlidir. Bu işlem tedavi edicidir. Bu işlemden hemen sonra, herhangi bir özel ayakkabı giymeye gerek kalmadan eve dönülebilmektedir.